Dołącz do nas

Food Forum

Autor Kulczyński Bartosz

Jagody goji - superowoc prosto z Azji

Jagody goji, nazywane również azjatyckimi wilczymi jagodami, są jednymi z najbardziej docenianych owoców w Chinach. Jagody te są szeroko stosowane w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej (TCM) od ponad 2000 lat. Pierwsze zapiski dotyczące ich wykorzystania datuje się nawet na 200 rok przed naszą erą. Za miejsce pochodzenia uważa się region autonomiczny w północnych Chinach, zwany Ningxia. Na skalę przemysłową roślina ta uprawiana jest również w pozostałych chińskich prowincjach, szczególnie takich, jak Gansu, Hebei, Xinjiang, Shaanxi oraz innych krajach azjatyckich: Mongolii, Korei, Japonii oraz na Tajwanie. Wielkość produkcji jagód goji w samych Chinach szacuje się na poziomie 95 000 ton rocznie. Według dostępnych danych uważa się, że do Europy zostały one sprowadzone w XVIII wieku [1–3].

Owoce mają owalny kształt, pomarańczowoczerwoną barwę i charakteryzują się słodko-gorzkim smakiem, z wyczuwalną, kwiatową nutą. Należą one d...

Artykuł dostępny tylko w prenumeracie PREMIUM

Pozostało jeszcze 94% treści

Podstawowy

Mikroflora jelitowa dziecka – klucz do odporności?

Układ odpornościowy budowany jest przez szereg współdziałających ze sobą elementów - śledzionę, grasicę...
Podstawowy

Najnowsze schematy żywieniowe przy nietolerancji glutenu

Kategoria chorób zależnych od spożycia glutenu jest bardzo szeroka, obejmuje schorzenia zróżnicowane pod kątem patomechanizmu i obrazu klinicznego.
Podstawowy

Zdrowe jedzenie nie musi być drogie

Moda na dbanie o siebie, zgrabne i szczupłe ciało czy zdrowe jedzenie osiągnęła ostatnimi czasy apogeum. Na każdym kroku jesteśmy bombardowani propozycjami treningów, wysportowanymi sylwetkami, przepisami na pyszne, a jednocześnie zdrowe dania. Tylko jak poradzić sobie z tym natłokiem in...