Dołącz do nas

Food Forum

Autor Bałazy Michał

Jesienny zastrzyk zdrowia, czyli kiszonki, soki i oleje tłoczone na zimno

Zapotrzebowanie na witaminy jest naturalnym stanem każdego organizmu, zdecydowanie bardziej uwidocznionym między wrześniem a marcem, kiedy odporność pobudzona zostaje do walki z wirusami, a znikoma liczba słonecznych dni powoduje większe trudności w osiągnięciu dobrego samopoczucia.

Co można zatem zrobić, by wpłynąć na nastrój i zdrowie, niekoniecznie stosując suplementy diety?

Z pomocą przychodzą zdrowe, naturalne produkty, szczególnie te od małych wytwórców. Najczęściej stosują oni tradycyjne metody przetwarzania produktów, niemalże ręczne, unikają polepszaczy smaków i wszechobecnej chemii, więc zachowują naturalność produktów i ich zdrowe właściwości.

Kiszonki

Tajemnicą poliszynela jest fakt, że jednym z najlepszych źródeł witaminy C są kiszone ogórki, kapusta oraz buraki. To właśnie naturalna fermentacja jest doskonałym sposobem na przechowanie smaku letnich warzyw na jesień i zi...

Artykuł dostępny tylko w prenumeracie PREMIUM

Pozostało jeszcze 83% treści

Podstawowy

Wpływ pozostałości środków ochrony roślin w żywności na mikrobiom człowieka

Środki ochrony roślin są szeroko stosowane w zwalczaniu chwastów oraz chorób roślin, w rolnictwie, ogrodnictwie, sadownictwie i leśnictwie. Mogą być pochodzenia naturalnego lub syntetyczne. P...
Podstawowy

Postępowanie dietetyczne u pacjenta z zespołem przerostu bakteryjnego w jelicie cienkim

Zespół przerostu bakteryjnego w jelicie cienkim (small intestinal bacterial overgrowth – SIBO) jest jedną z głównych przyczyn diagnozy zespołu jelita nadwrażliwego (według literatury 38 do 8...
Podstawowy

Długotrwałe karmienie piersią – fakty i mity

Jako długotrwałe karmienie piersią określa się w fachowej literaturze okres karmienia piersią wynoszący dłużej niż rok, czyli karmienie piersią po okresie niemowlęctwa. Długotrwałe karmienie piersią nie jest nowym określeniem. Kiedyś było to zupełnie naturalne zachowanie, niestety...