Dołącz do nas

Food Forum

Autor Bałazy Michał

Jesienny zastrzyk zdrowia, czyli kiszonki, soki i oleje tłoczone na zimno

Zapotrzebowanie na witaminy jest naturalnym stanem każdego organizmu, zdecydowanie bardziej uwidocznionym między wrześniem a marcem, kiedy odporność pobudzona zostaje do walki z wirusami, a znikoma liczba słonecznych dni powoduje większe trudności w osiągnięciu dobrego samopoczucia.

Co można zatem zrobić, by wpłynąć na nastrój i zdrowie, niekoniecznie stosując suplementy diety?

Z pomocą przychodzą zdrowe, naturalne produkty, szczególnie te od małych wytwórców. Najczęściej stosują oni tradycyjne metody przetwarzania produktów, niemalże ręczne, unikają polepszaczy smaków i wszechobecnej chemii, więc zachowują naturalność produktów i ich zdrowe właściwości.

Kiszonki

Tajemnicą poliszynela jest fakt, że jednym z najlepszych źródeł witaminy C są kiszone ogórki, kapusta oraz buraki. To właśnie naturalna fermentacja jest doskonałym sposobem na przechowanie smaku letnich warzyw na jesień i zi...

Artykuł dostępny tylko w prenumeracie PREMIUM

Pozostało jeszcze 83% treści

Podstawowy

Mikroflora jelitowa dziecka – klucz do odporności?

Układ odpornościowy budowany jest przez szereg współdziałających ze sobą elementów - śledzionę, grasicę...
Podstawowy

Najnowsze schematy żywieniowe przy nietolerancji glutenu

Kategoria chorób zależnych od spożycia glutenu jest bardzo szeroka, obejmuje schorzenia zróżnicowane pod kątem patomechanizmu i obrazu klinicznego.