Dołącz do nas

Food Forum

Autor Kargulewicz Angelika

Kwasy omega-3 – czy istnieje alternatywa dla tranu?

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  • Jaka różnica występuje między kwasami omega-3 pochodzenia roślinnego, a kwasami pochodzenia zwierzęcego.
  • Jak wybrać odpowiedni olej rybi.
  • Jakie unikatowe cechy posiada olej z pstrąga tęczowego.

 

Dostarczanie z codzienną dietą wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jest niezwykle istotne. Odpowiednia podaż kwasu linolowego i alfa-linolenowego pozwala na syntezę długołańcuchowych kwasów tłuszczowych (long chain polyunsaturated fatty acids – LC-PUFA), które z kolei stanowią substrat do produkcji substancji o charakterze hormonów tkankowych (prostaglandyny, prostacykliny, tromboksany, leukotrieny). Warto pamiętać, że dieta z nadmierną ilością kwasów omega-6 zwiększa stężenie kwasu arachidonowego, który z kolei jest substratem do produkcji hormonów tkankowych o działaniu prozapalnym, aterogennym i zwiększającym proliferację komórek (w tym ...

Artykuł dostępny tylko w prenumeracie PREMIUM

Pozostało jeszcze 86% treści

Podstawowy

Alkohol – wróg czy przyjaciel?

Alkohol towarzyszy człowiekowi od tysiącleci. Powstanie pierwszych napojów alkoholowych było najprawdopodobniej wynikiem przypadkowej fermentacji ...
Podstawowy

Co wlewać do bidonu – czyli o nawodnieniu podczas treningu

W trakcie treningu tracimy nie tylko wodę, ale też dużą ilość potrzebnych mikroelementów. Są one ważne dla równowagi naszego organizmu, dlatego nawodnienie jest bardzo istotne.
Podstawowy

Styl życia a pożądanie

Seks jest jedną z tych wyjątkowych dziedzin życia, które z założenia mają dostarczać przede wszystkim przyjemności i rozkoszy. Prócz oczywistej funkcji prokreacyjnej seks pomaga w utrzymaniu dobrej kondycji psychicznej i fizycznej. Satysfakcjonująca aktywność seksualna daje odprężenie...
Podstawowy

Cukrzyca typu I – nieuleczalna choroba, którą można leczyć

Pod pojęciem cukrzycy (DM) kryje się grupa chorób metabolicznych, których głównym objawem jest hiperglikemia, czyli zbyt wysokie stężenie glukozy we krwi. Stan przewlekłego przecukrzenia spow...