Dołącz do nas

Food Forum

Autor Dutkiewicz Agata

Mąki – które gatunki warto zawrzeć w diecie?

Pomimo zeszłorocznej degradacji produktów zbożowych w hierarchii nadanej przez Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej Instytutu Żywności i Żywienia [1] należy pamiętać, iż grupa ta nadal jest ważnym elementem zbilansowanej diety. Najistotniejszy w tej kwestii wydaje się wybór odpowiednich gatunków zbóż, wykorzystywanych do produkcji mąki. Bazowanie na wyrobach z mąki pszennej mocno oczyszczonej, jak wiadomo, nie jest optymalnym rozwiązaniem, gdyż przy oczyszczaniu mąki dochodzi do utraty cennych witamin z grupy B, składników mineralnych, takich jak: P, Mg, Fe, Zn, oraz zmniejszenia zawartości błonnika pokarmowego [2]. Ponadto na rynku dostępne są również mąki produkowane z innych niż zboża surowców skrobiowych – mogą być one ciekawym rozwiązaniem na uzupełnienie diety w proteiny czy tłuszcze. Które mąki warto więc uwzględniać w jadłospisach?

Mąka pszenna – jak dokonać lepszego wyboru?

Jak w...

Artykuł dostępny tylko w prenumeracie PREMIUM

Pozostało jeszcze 94% treści

Podstawowy

Wpływ pozostałości środków ochrony roślin w żywności na mikrobiom człowieka

Środki ochrony roślin są szeroko stosowane w zwalczaniu chwastów oraz chorób roślin, w rolnictwie, ogrodnictwie, sadownictwie i leśnictwie. Mogą być pochodzenia naturalnego lub syntetyczne. Poprzez ich aplikację człowiek uzyskuje wyższe p...
Podstawowy

Postępowanie dietetyczne u pacjenta z zespołem przerostu bakteryjnego w jelicie cienkim

Zespół przerostu bakteryjnego w jelicie cienkim (small intestinal bacterial overgrowth – SIBO) jest jedną z głównych przyczyn diagnozy zespołu jelita nadwrażliwego (według literatury 38 do 84%). Polega na ponadnormatywnym namnażaniu się m...
Podstawowy

Długotrwałe karmienie piersią – fakty i mity

Jako długotrwałe karmienie piersią określa się w fachowej literaturze okres karmienia piersią wynoszący dłużej niż rok, czyli karmienie piersią po okresie niemowlęctwa. Długotrwałe karmienie piersią nie jest nowym określeniem. Kiedyś było to zupełnie naturalne zachowanie, niestety...