Dołącz do nas

Food Forum

Autor Dutkiewicz Agata

Mąki – które gatunki warto zawrzeć w diecie?

Pomimo zeszłorocznej degradacji produktów zbożowych w hierarchii nadanej przez Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej Instytutu Żywności i Żywienia [1] należy pamiętać, iż grupa ta nadal jest ważnym elementem zbilansowanej diety. Najistotniejszy w tej kwestii wydaje się wybór odpowiednich gatunków zbóż, wykorzystywanych do produkcji mąki. Bazowanie na wyrobach z mąki pszennej mocno oczyszczonej, jak wiadomo, nie jest optymalnym rozwiązaniem, gdyż przy oczyszczaniu mąki dochodzi do utraty cennych witamin z grupy B, składników mineralnych, takich jak: P, Mg, Fe, Zn, oraz zmniejszenia zawartości błonnika pokarmowego [2]. Ponadto na rynku dostępne są również mąki produkowane z innych niż zboża surowców skrobiowych – mogą być one ciekawym rozwiązaniem na uzupełnienie diety w proteiny czy tłuszcze. Które mąki warto więc uwzględniać w jadłospisach?

Mąka pszenna – jak dokonać lepszego wyboru?

Jak w...

Artykuł dostępny tylko w prenumeracie PREMIUM

Pozostało jeszcze 94% treści

Podstawowy

Mleko modyfikowane – rodzaje i właściwości (cz. II)

Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 16 września 2010 r. w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego (Dz. U. Nr 180, poz. 1214) wyróżnia się: preparaty do początkowego żywienia niemowląt, w tym mleko ...