Dołącz do nas

Food Forum

Autor Dutkiewicz Agata

Najnowsze schematy żywieniowe przy nietolerancji glutenu

Kategoria chorób zależnych od spożycia glutenu jest bardzo szeroka, obejmuje schorzenia zróżnicowane pod kątem patomechanizmu i obrazu klinicznego. Według aktualnego stanu wiedzy nieprawidłowe reakcje na gluten występują pod postacią: celiakii, choroby Dühringa, enteropatii pozapalnej, IgE-zależnej bądź IgE-niezależnej alergii pokarmowej względem produktów zawierających gluten czy nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten – non-celiac gluten sensitivity – NCG S (por. tabela 1)1–3. Obecnie gluten uznaje się za drugi (po mleku) najczęstszy alergen pokarmowy 4, a „ponowne odkrycie” nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten doprowadziło do częstszego uwzględniania jej w procesie diagnostycznym zakładającym obserwację stanu pacjenta po wyeliminowaniu glutenu z diety 5. Można więc spodziewać się wzrostu liczby osób wymagających wspomagania dietetycznego w leczeniu wymienionych jednostek klinicz...

Artykuł dostępny tylko w prenumeracie PREMIUM

Pozostało jeszcze 93% treści

Podstawowy

Kwasy omega-3 – czy istnieje alternatywa dla tranu?

Ważne jest dostarczenie odpowiedniej ilości kwasów tłuszczowych omega-3 o działaniu przeciwstawnym
Podstawowy

Przegląd diet oczyszczających

W dzisiejszych czasach zdrowy styl życia stał się bardzo modny. Zainteresowanie zdrowym odżywaniem, aktywnością fizyczną oraz radzeniem sobie ze stresem wzrasta zarówno w Polsce, jak i w innych krajach europejskich.