Dołącz do nas

Food Forum

Autor Kargulewicz Angelika

Nowe normy żywienia dla populacji Polski

Normy żywienia to podstawowe wytyczne określające ilość energii i składników odżywczych, które powinny być dostarczane w zwyczajowej diecie wszystkich zdrowych osób w populacji. Dla żywieniowców stanowią swoisty drogowskaz, który pozwala na zbilansowanie jadłospisu pacjenta. Jak wiadomo, nauka, a w szczególności kwestie związane z żywieniem i dietetyką, nieustannie ewoluuje, dlatego istotne jest uwzględnianie w codziennej praktyce aktualnych trendów. Takie zaktualizowane wytyczne dotyczące żywienia populacji polskiej ukazały się niedawno, a mianowicie w grudniu 2017 r. Jednostką naukowo-badawczą, która wydała aktualne normy żywienia, jest Instytut Żywności i Żywienia z siedzibą w Warszawie.

Co nowego?

Dotychczas obowiązywały normy z 2012 r., z kolei rok 2017 przyniósł zmiany, które powinny być uwzględnione w codziennej praktyce dietetyka.

Białka

W obecnych normach żywienia z 2017 r. uwzględnion...

Artykuł dostępny tylko w prenumeracie PREMIUM

Pozostało jeszcze 87% treści

Podstawowy

Alkohol – wróg czy przyjaciel?

Alkohol towarzyszy człowiekowi od tysiącleci. Powstanie pierwszych napojów alkoholowych było najprawdopodobniej wynikiem przypadkowej fermentacji ...
Podstawowy

Co wlewać do bidonu – czyli o nawodnieniu podczas treningu

W trakcie treningu tracimy nie tylko wodę, ale też dużą ilość potrzebnych mikroelementów. Są one ważne dla równowagi naszego organizmu, dlatego nawodnienie jest bardzo istotne.
Podstawowy

Styl życia a pożądanie

Seks jest jedną z tych wyjątkowych dziedzin życia, które z założenia mają dostarczać przede wszystkim przyjemności i rozkoszy. Prócz oczywistej funkcji prokreacyjnej seks pomaga w utrzymaniu dobrej kondycji psychicznej i fizycznej. Satysfakcjonująca aktywność seksualna daje odprężenie...