Dołącz do nas

Food Forum

Autor Gruszecka Karolina

Psychologia jedzenia – kiedy konsumpcja nie jest spowodowana poczuciem głodu

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  • Jakie są najgorsze zachowania żywieniowe, które sabotują proces redukcji masy ciała.
  • Czym różnią się punktowy i przedziałowy styl żywienia.
  • Jakie praktyczne porady można otrzymać od psychodietetyka.

 

Coraz częściej nauka podkreśla rolę emocji w kształtowaniu zachowań żywieniowych oraz ich znaczenie w rozwoju zaburzeń odżywiania, nadwagi oraz otyłości. W dobie nadmiernej konsumpcji jedzenia pod wpływem emocji warto zainteresować się psychodietetyką. W profilaktyce zaburzeń odżywiania, nadwagi i otyłości niezwykle ważne jest radzenie sobie z własnymi emocjami, zwłaszcza w kontekście jedzenia [1, 2].

Istnieje zależność pomiędzy ilością spożywanego pokarmu a emocjami. Jedzenie s...

Artykuł dostępny tylko w prenumeracie PREMIUM

Pozostało jeszcze 94% treści

Podstawowy

Alkohol – wróg czy przyjaciel?

Alkohol towarzyszy człowiekowi od tysiącleci. Powstanie pierwszych napojów alkoholowych było najprawdopodobniej wynikiem przypadkowej fermentacji ...
Podstawowy

Co wlewać do bidonu – czyli o nawodnieniu podczas treningu

W trakcie treningu tracimy nie tylko wodę, ale też dużą ilość potrzebnych mikroelementów. Są one ważne dla równowagi naszego organizmu, dlatego nawodnienie jest bardzo istotne.
Podstawowy

Styl życia a pożądanie

Seks jest jedną z tych wyjątkowych dziedzin życia, które z założenia mają dostarczać przede wszystkim przyjemności i rozkoszy. Prócz oczywistej funkcji prokreacyjnej seks pomaga w utrzymaniu dobrej kondycji psychicznej i fizycznej. Satysfakcjonująca aktywność seksualna daje odprężenie...
Podstawowy

Cukrzyca typu I – nieuleczalna choroba, którą można leczyć

Pod pojęciem cukrzycy (DM) kryje się grupa chorób metabolicznych, których głównym objawem jest hiperglikemia, czyli zbyt wysokie stężenie glukozy we krwi. Stan przewlekłego przecukrzenia spow...