Dołącz do nas

Food Forum

Autor Niegowska Iwonna

Tłuszcze roślinne czy zwierzęce?

Od wielu lat trwa dyskusja na temat tego, które tłuszcze są korzystne dla zdrowia, a które należy w diecie ograniczać. Debatę tę podsycają kolejne, niekiedy sprzeczne, doniesienia naukowe lub mody, szeroko nagłaśniane w internecie i mediach. Można odnieść wrażenie, że im więcej dowodów i argumentów potwierdzających słuszność aktualnych zaleceń żywieniowych, tym więcej pojawia się opinii podejmujących próby kwestionowania wyników badań naukowych i promocji spożycia produktów bogatych w tłuszcze nasycone. Jednocześnie, jak wskazują zalecenia najważniejszych instytucji żywieniowych na świecie, tłuszcze nasycone należy zastępować w diecie tłuszczami nienasyconymi.

Aktualne zalecenia światowych organizacji dotyczące spożycia tłuszczów w diecie

Przegl...

Artykuł dostępny tylko w prenumeracie PREMIUM

Pozostało jeszcze 91% treści

  • Kleszcze a mózg. Co warto wiedzieć o psychologicznych aspektach boreliozy?

  • Plant-based diet – czy warto bazować na produktach roślinnych?

Podstawowy

Alkohol – wróg czy przyjaciel?

Alkohol towarzyszy człowiekowi od tysiącleci. Powstanie pierwszych napojów alkoholowych było najprawdopodobniej wynikiem przypadkowej fermentacji ...
Podstawowy

Co wlewać do bidonu – czyli o nawodnieniu podczas treningu

W trakcie treningu tracimy nie tylko wodę, ale też dużą ilość potrzebnych mikroelementów. Są one ważne dla równowagi naszego organizmu, dlatego nawodnienie jest bardzo istotne.
Podstawowy

Styl życia a pożądanie

Seks jest jedną z tych wyjątkowych dziedzin życia, które z założenia mają dostarczać przede wszystkim przyjemności i rozkoszy. Prócz oczywistej funkcji prokreacyjnej seks pomaga w utrzymaniu dobrej kondycji psychicznej i fizycznej. Satysfakcjonująca aktywność seksualna daje odprężenie...
Podstawowy

Cukrzyca typu I – nieuleczalna choroba, którą można leczyć

Pod pojęciem cukrzycy (DM) kryje się grupa chorób metabolicznych, których głównym objawem jest hiperglikemia, czyli zbyt wysokie stężenie glukozy we krwi. Stan przewlekłego przecukrzenia spow...