Dołącz do nas

Food Forum

Baza artykułów

Wybierz rodzaj materiałów:
793 Artykuły w bazie
Artykuł 26/02/2019

Przetwarzanie danych klienta przez dietetyków w świetle RODO

Czy RODO stosuje się do działalności każdego dietetyka. Kiedy dietetyk zostanie uznany za administratora danych. Jakie są podstawy przetwarzania danych przez dietetyków. Jakie obowiązki nakłada RODO na administratora danych.
Czytaj więcej
Artykuł 26/02/2019

Konserwacja żywności (suszenie, kiszenie, mrożenie) – plusy i minusy

Na czym polegają naturalne metody konserwowania żywności. Jakie są wady i zalety suszenia, kiszenia i mrożenia. Jak zwiększyć jakość produktów suszonych, kiszonych i mrożonych.
Czytaj więcej
Artykuł 26/02/2019

Co z tym olejem palmowym?

Jak wygląda procentowa zawartość kwasów tłuszczowych w dwóch rodzajach oleju palmowego. Czy spożywanie oleju palmowego zwiększa ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Czy spożywanie oleju palmowego może przyczynić się do rozwoju cukrzycy typu 2.
Czytaj więcej
Artykuł 26/02/2019

Dieta w osteoporozie

Na czym polega choroba zwana cichym złodziejem kości. Jakie są strategie żywieniowe w celu wzmocnienia układu kostno-stawowego. Czego należy unikać, by zmniejszyć ekspansję lub uniknąć osteoporozy.
Czytaj więcej
Artykuł 26/02/2019

Pułapki diety bezglutenowej – odpowiedzi na najczęstsze wątpliwości i pytania pacjentów

Czy osoby na diecie bezglutenowej powinny mieć osobne talerze i sztućce. Jaka dobowa ilość glutenu jest dopuszczalna przy celiakii. Kiedy producent nie ma obowiązku informowania na etykiecie o zawartości glutenu.
Czytaj więcej
Artykuł 26/02/2019

Laktoferyna – białko o szerokim spektrum działania terapeutycznego

Gdzie występuje laktoferyna i w jakim celu ją stosować. Jak laktoferyna wpływa na gospodarkę żelazem. Czy warto przyjmować laktoferynę w profilaktyce infekcji.
Czytaj więcej
Artykuł 26/02/2019

Niedokrwistość w nieswoistych zapaleniach jelit

Jakie są przyczyny niedokrwistości w nieswoistych zapaleniach jelit. Jak można rozpoznać niedokrwistość u chorych na nieswoiste zapalenia jelit. W jaki sposób można leczyć niedokrwistość w nieswoistych zapaleniach jelit.
Czytaj więcej
Artykuł 26/02/2019

Czy endometrioza zaczyna się w jelitach?

Jaki związek z endometriozą mają zaburzenia bariery jelitowej. Jaka dieta obniża ryzyko zachorowania na endometriozę. Czy zaburzenia mikrobiomu jelitowego współistnieją z endometriozą.
Czytaj więcej
Artykuł 17/12/2018

Pieczywo w diecie – różnorodność smaku i właściwości

Obecnie świadomi konsumenci poszukują produktów żywnościowych, których spożycie niesie ze sobą dodatkowe efekty żywieniowe i zdrowotne [1]. Dzieje się tak, ponieważ zdrowie stanowi prioryte...
Czytaj więcej
Artykuł 17/12/2018

Dieta a higiena jamy ustnej

Zdrowie jamy ustnej zależne jest od stanu odżywienia – i odwrotnie. Czynniki żywieniowe mogą zapobiegać występowaniu nie tylko próchnicy, ale także paradontozy, jednocześnie łagodząc jej przebieg.
Czytaj więcej
Artykuł 17/12/2018

Jak pomóc pacjentowi, który ma problem z podjadaniem? Najskuteczniejsze rady prosto z gabinetu psychodietetyka

Emocje odgrywają kluczową rolę, jeśli chodzi o ilość spożywanego pokarmu, a co za tym idzie – ryzyko rozwoju zaburzeń odżywiania, nadwagi o...
Czytaj więcej
Artykuł 17/12/2018

Jak przygotować się do sportów zimowych trening, dieta, przekąski okołotreningowe

Sporty zimowe obejmują bardzo szeroki zakres dyscyplin: narciarstwo, saneczkarstwo, snowboard, łyżwiarstwo i wiele innych. Rozgrywane są w trudnyc...
Czytaj więcej
Artykuł 17/12/2018

Jesienno-zimowe problemy skórne

Wpływ niskich temperatur na skórę i układ immunologiczny nie został dotychczas dokładnie przebadany. Wydaje się prawdopodobne, iż niska temper...
Czytaj więcej