Dołącz do nas

Food Forum

Baza artykułów

Wybierz rodzaj materiałów:
768 Artykuły w bazie
Artykuł 17/12/2018

Pieczywo w diecie – różnorodność smaku i właściwości

Obecnie świadomi konsumenci poszukują produktów żywnościowych, których spożycie niesie ze sobą dodatkowe efekty żywieniowe i zdrowotne [1]. Dzieje się tak, ponieważ zdrowie stanowi priorytet dla konsumenta. Podstawowym produktem zbożowym dostarczającym konsumentom cennych składników odżywczych jest chleb
Czytaj więcej
Artykuł 17/12/2018

Dieta a higiena jamy ustnej

Zdrowie jamy ustnej zależne jest od stanu odżywienia – i odwrotnie. Czynniki żywieniowe mogą zapobiegać występowaniu nie tylko próchnicy, ale także paradontozy, jednocześnie łagodząc jej przebieg.
Czytaj więcej
Artykuł 17/12/2018

Jak pomóc pacjentowi, który ma problem z podjadaniem? Najskuteczniejsze rady prosto z gabinetu psychodietetyka

Emocje odgrywają kluczową rolę, jeśli chodzi o ilość spożywanego pokarmu, a co za tym idzie – ryzyko rozwoju zaburzeń odżywiania, nadwagi oraz otyłości. W dobie nadmiernej konsumpcji posiłków pod wpływem emocji warto zainteresować się dziedziną psychodietetyki. Kluczową rolą w zapobieganiu podjadaniu jest radzenie sobie z własnymi emocjami
Czytaj więcej
Artykuł 17/12/2018

Jak przygotować się do sportów zimowych trening, dieta, przekąski okołotreningowe

Sporty zimowe obejmują bardzo szeroki zakres dyscyplin: narciarstwo, saneczkarstwo, snowboard, łyżwiarstwo i wiele innych. Rozgrywane są w trudnych warunkach środowiska, o niskiej amplitudzie temperatury, w opadach śniegu, oblodzeniu, podczas porywistego wiatru
Czytaj więcej
Artykuł 17/12/2018

Jesienno-zimowe problemy skórne

Wpływ niskich temperatur na skórę i układ immunologiczny nie został dotychczas dokładnie przebadany. Wydaje się prawdopodobne, iż niska temperatura otoczenia obniża krążenie w skórze, co zmniejsza jej zdolność do reakcji immunologicznych
Czytaj więcej
Artykuł 23/10/2018

Czy wiesz, co pijesz?

W czasie wakacyjnych upałów chętnie sięgamy po różnego rodzaju soki, nektary czy napoje. Dość czę...
Czytaj więcej
Artykuł 23/10/2018

Alkohol – wróg czy przyjaciel?

Alkohol towarzyszy człowiekowi od tysiącleci. Powstanie pierwszych napojów alkoholowych było najprawdopodobniej wynikiem przypadkowej fermentacji ...
Czytaj więcej
Artykuł 23/10/2018

Starzejące się społeczeństwo, czyli żywienie w kontekście osób starszych

Zdrowe starzenie się organizmu, jak dowodzą naukowcy, wymaga trzech podstawowych zachowań. Sześcioletnie badanie przeprowadzone przez Narodowe Cen...
Czytaj więcej
Artykuł 23/10/2018

Właściwości prozdrowotne zdrowych olejów świata

Oleje, będące głównym źródłem tłuszczów roślinnych oraz zwierzęcych, odgrywają jedną z głównych ról w naszych organizmach. Jeden gram tłuszczu dostarcza aż 9 kcal, zatem jest to bogate źródło energii. W organizmie osoby dorosłej tłuszcz zapasowy stanowi około 12 kg, co daje nam 110 000 kcal umożliwiających hipotetycznie przeżycie około 3 miesięcy bez stałego pożywienia
Czytaj więcej
Artykuł 23/10/2018

Co wlewać do bidonu – czyli o nawodnieniu podczas treningu

W trakcie treningu tracimy nie tylko wodę, ale też dużą ilość potrzebnych mikroelementów. Są one ważne dla równowagi naszego organizmu, dlatego nawodnienie jest bardzo istotne.
Czytaj więcej
Artykuł 23/10/2018

Styl życia a pożądanie

Seks jest jedną z tych wyjątkowych dziedzin życia, które z założenia mają dostarczać przede wszystkim przyjemności i rozkoszy. Prócz oczywistej funkcji prokreacyjnej seks pomaga w utrzymaniu dobrej kondycji psychicznej i fizycznej. Satysfakcjonująca aktywność seksualna daje odprężenie...
Czytaj więcej
Artykuł 23/10/2018

Cukrzyca typu I – nieuleczalna choroba, którą można leczyć

Pod pojęciem cukrzycy (DM) kryje się grupa chorób metabolicznych, których głównym objawem jest hiperglikemia, czyli zbyt wysokie stężenie glukozy we krwi. Stan przewlekłego przecukrzenia spow...
Czytaj więcej